Pisatelj Boris Pahor je v ponedeljek 26. aprila na Dunaju prejel častni križec za znanost in umetnost, najvišje odlikovanje, ki ga Avstrija lahko podeli tujemu državljanu.

»Poročila Borisa Pahorja so literarni dokumenti svojega časa, človeška spričevala preteklosti in pomembno opozorilo za prihodnost«, je v nagovoru poudarila avstrijska ministrica za izobraževanje, umetnost in kulturo Claudia Schmied. Slavnostna govornika sta bila tudi nekdanji avstrijski minister za znanost Caspar Einem in slovenski pisatelj Lev Detela. V romanih, ki so jih v nemškem prevodu pred mesecem dni izdali pri Mohorjevi družbi iz Celovca, avtor obravnava tudi slovensko narodno skupnost v Avstriji, ki je doživela v marsičem podobno usodo kakor slovenska manjšina v Italiji. Pahor vidi svoje poslanstvo v pisanju in pričevanju o fašizmu, ki se je simbolično začelo s požigom slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920, zato meni, da bi moralo izobraževanje in osveščanje mladih imeti še posebej pomembno vlogo. Prepričan je, da bi morali v zgodovinskih učbenikih tej temi nameniti več prostora.

Častnega sprejema v Slovenskem kulturnem centru Korotan se je poleg veleposlanikov, predsednika Narodnega sveta koroških Slovencev in številnih drugih gostov udeležil tudi generalni direktor Direktorata za investicije MVZT in direktor Korotana, Mitja Valič.

Vir MVZT

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)