Nacionalni inštitut za biologijo praznuje letos 50-letnico delovanja. Slovesnosti, ki so jo pripravili 25. oktobra, sta se udeležila tudi predsednik Vlade RS Borut Pahor in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič.

Predsednik vlade, ki je bil slavnostni govornik na prireditvi, je poudaril pomen znanja in dejal, da bomo stali in obstali toliko, kolikor bomo znali. Zato je izpostavil pomen dveh dokumentov, ki sta te dni v javni razpravi, to sta Nacionalni program visokega šolstva in Raziskovalno-inovacijska strategija Slovenije. Oba imata ambicijo začrtati razvoj teh področij do leta 2020.

Raziskovalno inovacijska strategija Slovenije strmi k cilju vzpostavitve raziskovalnega in inovacijskega sistema, ki ga bodo sooblikovali vsi deležniki in bo odprt svetu. Sistem bo prispeval k povečanemu znanju in vedenju o družbi, naslavljal njene izzive, omogočal dvig dodane vrednosti na zaposlenega in zagotavljal kakovostna delovna mesta in bivanjsko okolje. Namen strategije je dvigniti ugled poklica raziskovalca v družbi in povečati privlačnost tega poklica, tudi zaradi ugodnih infrastrukturnih in normativnih pogojev. RISS v ospredje razvoja postavlja človeške vire in znanje ter inovacije. Pomembno je, da predvideva povečevanje javnih in zasebnih vlaganj za raziskave in razvoj, tako da bodo do leta 2020 dosegla 3,6 % BDP.

Cilj osnutka RISS je vzpostavitev sodobnega raziskovalnega in inovacijskega sistema, ki bo omogočal višjo kakovost življenja za vse s pomočjo kritične refleksije družbe, učinkovitega reševanja družbenih izzivov in dviga dodane vrednosti na zaposlenega, ter zagotavljanja več in bolj kakovostnih delovnih mest.

Več: MVZT, 26. 10. 2010

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)