V četrtek, 26. maja je na Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto v Ljubljani potekal razgovor o knjigi Michel Freitaga: Brodolom univerze in drugi eseji iz politične epistemologije (Založba Sofija, Ljubljana 2010), ki ga je organizirala Delavsko-punkerska univerza v sodelovanju z Oddelkom za romanske jezike in književnosti FF UL.

Razgovor je potekal v okviru sejma akademske knjige Liber.ac. Z avtorjem spremne besede dr. Rastkom Močnikom in Ano Jovanović, raziskovalko s področja filozofije vzgoje in izobraževanja, se je pogovarjal Dragan Nikčević.

»Najbrž ni reforme, ki bi bila nujnejša od reforme univerze. Vendar tudi ni reforme, ki bi se zdela enako nepopravljivo obsojena na propad. Mar ni odraz globokega prepada, ki je nastal med idealom, na katerem je zrasla univerza, in njeno današnjo realnostjo? To je bil ideal prostora nepristranske kulture in znanja z univerzalno vrednostjo. Današnja realnost pa je utilitarno znanje, pri katerem šteje le njegova praktična učinkovitost. Tako izginja razlika med znanostjo in tehniko, naravo in družbo, bitjo in najstvom. Če hočemo resnično reformo univerze, torej ne moramo mimo poglobljenega epistemološkega razmisleka o razpoki, ki zeva med idealom in realnostjo.« (Michel Freitag, Brodolom univerze in drugi epistemološki spisi).

MICHEL FREITAG (1935-2009) je študiral sociologijo na Ecole pratique des hautes etudes pri Alainu Tourainu, od leta 1971 je bil profesor socilogije na Universite du Quebec v Montrealu. V svoji teoriji je kritično in neodvisno obdeloval in predeloval problematiko, ki so jo postavili na dnevni red marksizmi in strukturalizmi, v sociologiji pa še posebej funkcionalizem, čutiti je tudi močan vpliv fenomenologije in hermenevtike. Posebno skrb je posvečal epistemološki refleksiji, v kateri je zlasti kritiziral družboslovni pozitivizem in scientizem.

Vir: Delavsko-punkerska univerza

(Skupno 39 obiskov, 1 današnjih obiskov)