V Krakovu na Poljskem končala 11. geografska olimpijada. Nastopilo je 144 tekmovalcev iz 51 držav z vseh celin. Odlično se je odrezal Matjaž Malok, ki je osvojil bronasto medaljo.

Slovenska ekipa Matjaž Malok, Gimnazija Murska Sobota, Nejc Povirk, Škofijska klasična gimnazija Ljubljana, Lenart Štaut, Gimnazija Celje–Center in Aljoša Gradišek, ŠC Velenje, Gimnazija, se je odlikovala tudi v izdelavi in zagovoru geografskega plakata. Prejeli so priznanje za izjemno predstavitev sprememb pokrajine zaradi rudarjenja v Šaleški dolini.

V enotedenskem tekmovanju so bili štirje dnevi namenjeni terenskemu raziskovanju pokrajine med Krakovom in Karpati, v treh dneh pa so tekmovalci morali opraviti tri vrste nalog: test z nalogami iz splošne geografije, geografski kviz, poročilo o terenskem raziskovanju. Poleg tega so predstavili svojo državo in s plakatom in njegovim javnim zagovorom orisali geografski primer ali problem svoje dežele.

V spremljevalnem programu so si tekmovalci ogledali Pieninsko gorovje, mestotvorne dejavnosti stare poljske prestolnice Krakova, Auschwitz in rudnik soli Wieliczka. Prihodnje leto bo geografska olimpijada v Moskvi.

VIR: SIO

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)