Septembra je na spletu zaživel nov spletni časopis – Časoris – časopis za otroke. V njem je vsak das objavljena novica, zapisana na način, ki je dostopen otrokom, starim od 6 do 12 let. Uredništvo, ki brezplačni spletni časopis ureja prostovoljno, želi s Časorisom ustvariti prostor za dialog med osnovnošolci in njihovimi učitelji ter starši in obenem povezati učne vsebine in vsakdanje življenje.

Vsebine, zbrane v rubriki Za starše in učitelje, so lahko koristen pripomoček učiteljem in staršem, saj svetujejo, kako se z otroki pogovoriti o težkih temah. Že septembra so tako objavili tudi zapis Kako govoriti o begunski krizi, ki je v teh dneh gotovo še bolj aktualen.

Rubrika Šola in jaz pa je namenjena novicam iz razredov, šol ali šolskih igrišč. V njej lahko šole širši javnosti predstavijo svoje dosežke.

 

V uredništvu so v povabilu k branju so ob izidu časopisa med drugim zapisali:

” Otroke zanimajo dnevne novice, vendar jim pozornost hitro uide drugam, če jih gledajo sami, brez staršev ali učiteljev. Te vsebine namreč marsikdaj niso podane na njim razumljiv in prijazen način.

Otroci zato premalo spremljajo dnevno-informativne vsebine in če jih, jih pogosto ne razumejo. Z razmahom spleta se izgublja tradicija družinskega branja dnevnega časopisja in mnogi časopisa kot urejenega izbora zanimivih in pomembnih informacij ne poznajo več.

Namesto v ozaveščene državljane, ki jih zanima družba, v kateri živijo, rastejo v odrasle, ki sledijo svojim osebnim zanimanjem, in ki tudi zato vse slabše zaznavajo, dojemajo in razumejo okolico in dogodke.”

Prav z medijem kot je Časoris želijo torej omogočiti otrokom dostop do aktualnih vsebin, ki so zanje primerne, in učiteljem ponuditi ažurna gradiva, ob katerih lahko vodijo pedagoški proces.

 

Več>> Časoris

 

(Skupno 87 obiskov, 1 današnjih obiskov)