V Sloveniji številne ustanove, ki skrbijo za bralno kulturo in razvoj bralne pismenosti, že desetletja pripravljajo različne dejavnosti – letos so jih prvikrat povezale v “Nacionalni mesec skupnega branja 2018”. Predsednik republike je prevzel častno pokroviteljstvo nad pobudo, katere dolgoročni cilj je rast bralne kulture in bralne pismenosti Slovenk in Slovencev, doma in v zamejstvu.

Predsednik republike je izrazil veselje, da lahko s prevzemom častnega pokroviteljstva nad projektom, ki spodbuja bralno kulturo, prične poletne in počitniške dni in je zato na sprejem v Vilo Podrožnik posebej povabil otroke, ki počitnice preživljajo v programih Zveze prijateljev mladine Slovenije. »Z Nacionalnim mesecem skupnega branja 2018 mlade spodbujamo, da berejo in se o branju pogovarjajo,« je dejal predsednik Pahor. Spomnil je, da smo lani v svetu obeleževali 500. obletnico reformacije, ki je Slovencem prinesla prvo knjigo in jezik, ki nas je utemeljil. Letos pa obeležujemo 100. obletnico smrti največjega slovenskega pisatelja in dramatika, Ivana Cankarja, in predsednik Pahor je predsednik častnega odbora, ki z veseljem spremlja številne prireditve v spomin na literarnega velikana. »Slovenci smo narod kulture, zato moramo skrbno negovati svoj jezik in vse, kar je z njim povezano. Nič, kar se je zgodilo v zadnjega pol tisočletja, ni onemogočilo Slovencem, da ne bi v svojem jeziku razvijali svojih sanj. Tudi v naslednjega pol tisočletja se ne more zgoditi nič, če bomo ohranjali svoj jezik,« je dejal predsednik republike ter vsem zaželel, naj v branju uživajo in razvijajo svojo domišljijo.

Listino o častnem pokroviteljstvu so prejele naslednje ustanove pobudnice: Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

Vir in podrobneje: UP RS in ACS, 16. 7. 2018

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)