Ministrstvo za kulturo si že vrsto let prizadeva za celovito obnovo Prešernove domačije v Vrbi oziroma za ureditev in razširitev muzejskega kompleksa z dodatnimi prostori ter novimi kulturnimi in muzejskimi vsebinami. Z odkupom Ribčevega gospodarskega poslopja leta 2020, ki je nekdaj pripadalo Prešernovi hiši, se je odprla edinstvena priložnost, da se projekt obnove lahko začne.

Projekt celovite obnove Prešernove domačije v Vrbi so na novinarski konferenci, ki je potekala 1. marca 2022 v prostorih Ministrstva za kulturo, predstavili dr. Vasko Simoniti, minister za kulturo, mag. Alenka Kuševič, vodja projekta obnove na Ministrstvu za kulturo, Jernej Hudolin, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Aleksander Ostan, arhitekt iz arhitekturnega biroja Atelje Ostan Pavlin.

Namen obnove je vzpostaviti kulturni in interpretacijski center, ki bo nudil večplasten vpogled v Prešernovo življenje in delo ter obenem hišo skupaj z gospodarskim poslopjem predstaviti kot celovito gorenjsko kmečko domačijo (z bivalnim objektom, gospodarskim poslopjem z dvoriščem, vrtom z vodnjakom in sadovnjakom).

Projekt je vključen v nacionalni Načrt za okrevanje in odpornost (2021–2026). Predvidena investicijska vrednost projekta, ki bo izveden predvidoma v obdobju 2022–2023, je okoli 2.000.000 evrov.

Vir in več informacij: MK, 1. 3. 2022

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)