V Slovenski hiši se še naprej vrsti veliko zanimivih dogodkov. Tu so se srečali in sestali tudi člani Svetovnega združenja olimpijcev ali World Olympians Association (WOA), organizacije, ki skrbi za dobrobit olimpijcev v vseh fazah življenja.

WOA je organizacija, ki skuša športnikom, nekdanjim olimpijcem, ustvariti kar največ ugodnosti – od možnosti izobraževanja, mentorstva, delovnih mest in pomoči pri prehodu iz profesionalnega športa v »upokojitev«. V organizaciji so prepričani, da športniki poosebljajo vrednote odličnosti, skupinskega duha in discipline in so lahko zgled povezovanja različnih skupnosti.

Med svojim rednim zasedanjem, ki se te dni odvija PyeongChangu, so Slovensko hišo izbrali za svoj dogodek in prijetno druženje. Približno 150 članov združenja je nagovoril štirikratni olimpijec Joel Bouzou, predsednik WOA je povedal, da je mu je veliko čast nagovoriti toliko olimpijcev. Na Južno Korejo pa ga vežejo močna čustva, saj je tu leta 1988 nastopal na olimpijskih igrah. »Tu smo, da proslavimo športne dosežke in izpostavil bi rad, da je enkrat olimpijec, je vedno olimpijec. Da to postaneš, je potrebno veliko dela, odrekanja, fokusa in prepričani smo, da ves ta trud ne sme ostati spregledan,« je povedal.

Zbrane je nagovoril tudi Iztok Čop, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in šestkratni olimpijec, ki je izpostavil pomen povezovanja olimpijcev. »V Sloveniji se v zadnjih letih na tem področju zelo trudimo in pomagamo mladih športnikov, jih vzgajamo tudi o pomenu kariere po koncu ukvarjanja s profesionalnim športom. Prav tako se trudimo, da bi vrednote športa vpeljali v različne pore družbe in jo s tem obogatili«, je povedal in vse zbrane povabil na v Slovenijo.

Državo gostiteljico je zastopal petkratni olimpijec Lee Eun-chul: »Danes smo priča, da olimpijsko gibanje deluje izvrstno preko športa. Kako odlično se lahko izkaže olimpijski duh, dokazuje skupna južno- in severnokorejska ženska hokejska ekipa. Zato sem ponosen, da sem olimpijec.«

Na koncu je zbrane nagovoril še petkratni olimpijec monaški knez Albert II, ki mu je pripadla čast uradne zdravice. Knez Albert nam je kasneje v sproščenem klepetu povedal, da je Slovenijo, kjer ima več dobrih prijateljev, obiskal že večkrat. Pohvalil je tudi Slovensko hišo, katere notranjost je zgrajena iz slovenskega lesa in s tem daje toplo in domačo atmosfero ter omogoča še dodatno olimpijsko izkušnjo. »Slovenija je čudovita izjemno gostoljubna dežela, z izjemno kulinarično in vinarsko zgodbo«, je povedal.

Večer olimpijcev se je nadaljeval ob sproščenem druženju.

Vir: Urad Vlade za komuniciranje, 15. 2. 2018

(Skupno 11 obiskov, 1 današnjih obiskov)