Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je Dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.

Pri Safe.si učitelje vabijo, da na šoli v februarju sami organizirajo svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko ne/odgovorne rabe interneta in mobilni naprav. V pomoč so pripravili online paket gradiv, ki je na voljo ob registraciji.

Na podlagi registracije bodo učiteljem v januarju poslali dostop do:

  • online paketa gradiv za delo v razredu z učenci
  • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran: »Praznujemo Dan varne rabe interneta, 9. februar 2016«

Ob dnevu varne rabe interneta pripravljajo tudi nova gradiva:

  • Up2Us – priročnik za učitelje za delo v razredu na temo medvrstniškega nasilja na spletu
  • Pravni priročnik za vodstvo šol, kako ravnati v primeru incidentov pri uporabi novih tehnologij na šolah (avtor: dr. benjamin Lesjak, Inštitut za pravne rešitve informacijske družbe Maribor)
  • značka E-varna šola

Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalni točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).

Vir in več informacij na portalu SAFE.SI in SIO, 5. 1. 2016

 

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)