Superračunalnik Vega, nova infrastruktura EuroHPC na petaravni, ki ga delno financira Skupno podjetje za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (EuroHPC JU) in gosti Institut informacijskih znanosti v Mariboru, bo začel delovati v aprilu.

Superračunalnik EuroHPC Vega svetovnega formata je bil danes tudi uradno prevzet. Potem ko je ponudnik Atos zaključil postavitev sistema, sta Skupno podjetje za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (EuroHPC JU) in Institut informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru podpisala prevzemni dokument.

Anders Dam Jensen, izvršni direktor EuroHPC JU, je ob tem povedal: “Danes je pomemben dan za Evropo in za evropski ekosistem visokozmogljivostnega računalništva. Začenjamo obirati sadove dela Skupnega podjetja EuroHPC in evropskih investicij v tehnološko prihodnost. Kljub vsem izzivom, ki jih je prinesel covid-19, bo superračunalnik Vega aprila v celoti pripravljen za uporabo. Že Vega bo občutno povečal računsko moč, ki je trenutno na voljo v Evropi. Rast pa se bo nadaljevala z letošnjim prevzemom še šestih drugih novih superračunalnikov v različnih državah članicah, kar bo ustvarilo vrhunski evropski superračunalniški ekosistem in pomenilo pomemben doprinos k evropski digitalni neodvisnosti.”

Superračunalnik je dobil ime po slovenskem matematiku Juriju Vegi in bo spodbujal odprto znanost in podpiral raziskovanje in inovacije v Evropi. Od aprila naprej bodo širokemu razponu uporabnikov na voljo vodilne superračunalniške infrastrukture in storitve. Vega bo podpiral razvoj vodilnih aplikacij na področju znanosti, javne uprave in industrije v številnih panogah, še posebej pa na področjih strojnega učenja, umetne inteligence in visokozmogljivostne analize podatkov.

Vir in več informacij: MIZŠ, 23. 3. 2021

(Skupno 59 obiskov, 1 današnjih obiskov)