Dan varne rabe interneta 2022 bomo praznovali 8. februarja. Letos ga posvečamo temi spletnih prevar, zavajanj in neresničnih vsebin na spletu, ki imajo negativne vplive na mlade uporabnike interneta. Internet je okolje, kjer lahko kdorkoli objavi skoraj karkoli. Vsebine pa niso vedno preverjene in verodostojne, včasih je za njimi skrit komercialni interes ali celo nedobronamerni motiv. Tako so mladi izpostavljeni zavajajočim vsebinam, neresničnim informacijam, prevaram in škodljivim izzivom. Vse to pa ima lahko vpliv tako na duševno kot fizično zdravje, predstave o življenju in samopodobo mladostnikov.

Ozaveščanje mladih in učenje kritičnega presojanja spletnih vsebin sta izredno pomembna. Mlade želimo opolnomočiti z znanjem in drugimi orodji, s pomočjo katerih bodo lahko presojali, ali neki videni vsebini lahko zaupajo ali ne, pa naj gre za video na Youtube, članek na spletni strani ali objavo vplivneža na družabnem omrežju.

Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si v februarju pripravlja različne aktivnosti v povezavi s spletno varnostjo.

Šole in druge organizacije, ki delate z mladimi, ste vabljene, da v februarju same organizirate svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav.

Safe.si skupaj z MIZŠ pripravlja 1. februarja dogodek v okviru aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta na temo spletnih prevar in dezinformacij za šolske delavce.

Safe.si je pripravil brezplačen spletni paket gradiv, ki vam ga bodo poslali na podlagi vaše registracije. Pripravili so gradiva, ki jih lahko uporabite tudi za izvedbo aktivnosti na daljavo.

Vir in več informacij o spremljajočih dogodkih: Safe.si, januar 2022 in Arnes, 2. 2. 2022

(Skupno 46 obiskov, 1 današnjih obiskov)