11. februarja obeležujemo Dan varne rabe interneta. Glavni namen tega dne je promocija varne in odgovorne rabe tehnologije, predvsem med otroki in mladostniki. Tema se nanaša predvsem na odgovornost, ki jo imamo vsi uporabniki pri ustvarjanju varnejšega in prijaznejšega spletnega prostora. Otroci in mladi, starši in skrbniki, učitelji, socialni delavci, tudi industrija in politiki, prav vsi pri tem igramo pomembno vlogo! 

V letošnjem letu pa ta dan še posebej obeležujemo tudi v okviru kampanje Sveta Evrope Ne sovraži – kampanja proti sovražnemu govoru na spletu (No Hate Speech Movement), kar odraža tudi slogan letošnjega dne »Skupaj za varnejši internet«. Letos je tako pozornost usmerjamo predvsem na pravice in odgovornosti na spletu.

Tudi na Mladinskem svetu Slovenije se pridružujejo globalni akciji in sporočajo, da je tudi na spletu potrebno ohraniti spoštovanje v medsebojnih odnosih ter ostro zavračati kakršnekoli oblike sovražnega govora. Vsi uporabniki lahko prispevamo k temu, da je internet prijazen prostor, v katerem se vsi dobro počutimo.

Osrednji akter pri osveščanju o varni rabi interneta v Sloveniji je Center za varnejši internet oz. spletno mesto www.safe.si.

Ob letošnjem Dnevu varne rabe interneta so mladi v okviru Safe.si pripravili Mobilni in spletni bonton. Prav tako pa je spletno mesto Safe.si poskrbelo za prevod in objavo prvih pet od 15 novih delov priljubljene slovaške serije risank Ovce.sk, ki so sinhronizirani tudi v slovenščino. Risanke obravnavajo različne teme povezane z internetom kot so neprijetne posledice objavljanja izzivalnih fotografij na spletu, kakšna je pametna in odgovorna raba interneta, itd. Vabljeni k ogledu.

Za več informacij o varni rabi interneta obiščite spletno mesto www.safe.si ali www.varninainternetu.si.

Primer sovražnega govora lahko prijaviš in mednarodno izpostaviš tukaj in se skupaj s spletnimi aktivisti zoperstaviš sovraštvu v virtualnem okolju, saj je tudi ta oblika nasilja še kako resnična! V Sloveniji pa lahko neprimerno ali nezakonito spletno vsebino aninimno prijaviš na Spletno oko in poskrbiš, da se-ta umakne in primerno sankcionira!

Vir: MSS, 11. 2. 2014

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)