9. februarja praznujemo dan varne uporabe interneta, katerega namen je ozaveščanje javnosti, da kar koli stori za varno uporabo interneta – od zaščite identitete in zasebnosti na internetu, varne uporabe družbenih omrežij, zaščite računalnikov in mobilnih naprav do preprečevanja zasvojenosti od novih tehnologij ipd.

Kot piše SURS z dne 2. 2. 2016, je postal internet del našega vsakdana, zato je ozaveščanje res potrebno:

  • Med 16–74 let starimi osebami je tri četrt rednih uporabnikov interneta
  • Čedalje več uporabnikov interneta dostopa do interneta medtem, ko so zunaj doma ali delovnega mesta (”on the go”)
  • Lastne fotografije, videoposnetke, besedila ipd. je na spletne strani nalagal vsak tretji redni uporabnik interneta v Sloveniji
  • Okužba z računalniškim virusom je bila najpogostejša težava pri uporabi interneta v zadnjih 12 mesecih

Tudi Center za varnejši internet SAFE-SI je o tem pripravi posebno novico z dne 9. 2. 2016, na povezavi si lahko preberete tudi vse aktivnosti, ki bodo potekale v okviru meseca februarja.

Dan varne rabe interneta letos praznujemo pod sloganom »Prispevaj k prijaznejšemu internetu tudi ti!«. Uporabniki interneta lahko veliko prispevamo k temu, da je internet prijaznejši do vseh. Vsi uporabniki interneta bi morali spoštovati tako svojo zasebnost kot tudi zasebnost drugih in skrbeti, da je internet prijazno okolje za vse uporabnike, od najmlajših do najstarejših.

11. februarja bo v Ljubljani potekal izobraževalni seminar z naslovom Problematika spletne varnosti v šolah. Na njem se bodo vodstveni delavci šol seznanili s problematiko spletne varnosti na šolah in dobili informacije, kako prepoznati varnostne zaplete in kako se na njih odzvati.

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)