Letošnji dan varne rabe interneta praznujemo pod sloganom Skupaj spremenimo internet na bolje. V Sloveniji tako pozornost namenjamo predvsem vprašanju kulturnega vedenja v komunikacijah prek spleta, spletni etiki in prijaznosti do drugih uporabnikov interneta. Vsak sam lahko s kulturnim in etičnim vedenjem naredi ogromen korak k spreminjanju interneta na bolje.

Kultura na internetu je zelo povezana z varno in odgovorno rabo tehnologij. Če se držimo pravil spletnega bontona, ohranimo tako svojo varnost, zasebnost in dostojanstvo, o sebi pustimo dober vtis na spletu, obenem pa pazimo tudi na varnost, zasebnost in dobro počutje drugih. Na tak način nam lahko vsem kot posameznikom in družbi kot celoti tehnologija koristi, nas zabava in združuje. Ključno je, da premislimo, kakšne fotografije sebe in drugih objavljamo, kako komuniciramo na spletu, smo prijazni in vljudni ter se izogibamo sovražnosti in nestrpnosti. Pa tudi da zaradi prezaposlenosti s tehnologijo ne zanemarjamo odnosov v živo.

Na spletišču SAFE-SI ob tem dnevu preberite več:

  • Mesec varne rabe interneta na slovenskih šolah
  • Nova izobraževalna gradiva
  • Spletni klepet za pomoč v težavah na spletu
  • O dnevu varne rabe interneta

Ta dan je tudi namenjen razmisleku o varni uporabi interneta, zlasti med mladimi: kako zaščititi računalnike in mobilne naprave, svojo identiteto in zasebnost na internetu, kako varno in odgovorno uporabljati mobilne naprave, družabna omrežja ipd.

Več SURS, 31. 1. 2017:

Po zadnjih podatkih dostopa do interneta prek mobilnega ali pametnega telefona 91 % 16–24-letnikov, 9 % jih je v obdobju 12 mesecev (pred anketiranjem) že doletela okužba z računalniškim virusom in so zato izgubili podatke ali čas.

  • Velika večina 16–24-letnikov dostopa do interneta prek mobilnega ali pametnega telefona
  • Kontaktni podatki najpogosteje sporočani podatki prek interneta

Svoje podatke lahko na internetu varujemo pred zlorabo na različne načine. Po podatkih iz 2016 jih je (v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem) največ 16–24-letnikov, 62 %, varovalo tako, da so omejili dostop do svojega profila ali do vsebin na spletnih družabnih omrežjih (v EU-28: 56 %). 

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)