Ideja, da podjetja osnovnošolkam, ki se odločajo o svoji nadaljnji poklicni poti, predstavijo naravoslovno-tehnične poklice in tipična moška delovna mesta, izvira iz ZDA, t. i. dan za punce pa zdaj prirejajo že v 12 evropskih državah. V Sloveniji poteka večletni projekt Spodbujanje in motiviranje mladih žensk pri odločanju o poklicni karieri (Dan za punce) pod okriljem Združenja delodajalcev Slovenije in po besedah predstavnika združenja Jožeta Smoleta v vseh državah, kjer poteka tovrstni projekt, poročajo o pozitivnih rezultatih in navdušenju deklet in delodajalcev. Podjetja, ki sodelujejo pri dogodku, tudi zaposlijo več žensk na tipično moških delovnih mestih.

Ob dnevu za punce podjetja odprejo svoja vrata le dekletom iz zadnjega triletja osnovne šole in jim na privlačen in zanimiv način predstavijo posamezna delovna mesta, kjer bi se lahko zaposlila po uspešno končanem ustreznem izobraževanju. Delodajalci so namreč mnenja, da se dekletom priložnosti ponujajo v elektrotehniki, energetiki in elektroniki. Za poklice v teh panogah pa jih je treba spodbuditi, saj se osnovnošolke o izobraževanju odločajo prav v času najstništva, ko jih veliko bolj pritegnejo poklici, kot so kozmetičarka, frizerka ali vizažistka, pa tudi umetnost ali ekonomija.

V naravoslovju je največ deklet v medicini in kemiji, s projektom Dan za punce pa jih skušajo navdušiti tudi za poklice, ki se stereotipno povezujejo z moškimi, kot so denimo varilka, operaterka CNC-stroja, orodjarka, programerka in inženirka fizike, elektrotehnike ali multimedije. Tudi razmere na slovenskem trgu dela kažejo največji primanjkljaj ustreznega kadra prav v naravoslovno-tehniških usmeritvah.

Vir: SVIZ, 24. 7. 2013

(Skupno 26 obiskov, 1 današnjih obiskov)