Evropska komisija poziva k oddaji prijav, da bi razdelila zadnjo tranšo za štipendije v okviru dejavnosti Marie Curie, ki se podeljujejo na podlagi aktualnega sedmega okvirnega programa za raziskave (7OP, 2007–2013). Letos bo okoli 227 milijonov evrov, kar je najvišji znesek, ki ga je sklad za dejavnosti Marie Curie kadar koli dal na voljo, dodeljenih približno tisočim izkušenim raziskovalcem. Prijave se bodo zbirale do 14. avgusta 2013.

Evropska komisarka, pristojna za sklad Marie Curie, Androulla Vassiliou je povedala: „V času omejevanja proračunskih sredstev mora biti javna poraba usmerjena v politike, ki državljanom in evropskemu gospodarstvu prinašajo največ koristi. Štipendije v okviru dejavnosti Marie Curie zagotavljajo podporo vrhunskim raziskavam na področjih, kot je zdravstvo, in tako lahko pripomorejo k prelomnim dosežkom, ki lahko spremenijo življenja milijonov ljudi. Nedavni štipendisti sklada Marie Curie so na primer izvedli pionirske raziskave na področju boja proti hepatitisu C in malariji.“

Individualne štipendije sklada Marie Curie podpirajo mobilnost raziskovalcev v Evropi in zunaj nje ter k delu v EU privabijo najboljše tuje raziskovalce. „Za oddajo prijave sem se odločil zaradi prestiža in odličnih pogojev dejavnosti Marie Curie. Štipendija mi je omogočila delo v Londonu in vzpostavitev obširne mreže mednarodnega sodelovanja,“ je dejal Armando Arias Esteban iz Madrida, ki je prejel dvoletno štipendijo sklada Marie Curie za poklicni razvoj znotraj Evrope za delo na univerzi Imperial College.

Individualne štipendije se bodo še naprej podeljevale v okviru novih dejavnosti Marie Skłodowske-Curie na podlagi programa Obzorje 2020, ki se začne izvajati leta 2014.

Vir: Evropska komisija, 15. 3. 2013

(Skupno 27 obiskov, 1 današnjih obiskov)