Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport si skupaj s partnerji prizadevajo, da tudi v tem šolskem letu ostaneta kulturna raznolikost in medsebojno razumevanje elementa povezovanja. V ta namen bodo organizirali nekaj dogodkov.

Prvi bo v ponedeljek, 4. septembra, ko bodo ob 10.30 uri v Mestnem muzeju v Ljubljani pripravili okroglo mizo »Slovenija – sredozemska država?« Na okrogli mizi bodo gostje ponudili odgovore na vprašanja, kot so: »Od kod izvira (sredozemska) kriza identitete? Jo je moč premostiti v trenutnem turbulentnem družbeno-političnem kontekstu na jugu Sredozemlja – in kako? Kateri družbeni akterji lahko najbolje mobilizirajo interes družbe za sodelovanje s to regijo? Naj proces poteka od zgoraj navzdol ali obratno? Kako lahko država uveljavi svojo dodano vrednost na stičišču Srednje Evrope, Zahodnega Balkana in širšega Sredozemlja? Kako lahko državljani prepoznajo prednost večplastne identitete in se aktivno povežejo z jugom skozi medkulturno razumevanje in vzajemno podporo?«.

Po okrogli mizi bo ob 12.30 uri na Kongresnem trgu v Ljubljani otvoritev razstave Dan v Sredozemlju. Na ogled bodo fotografije 271 amaterskih in profesionalnih fotografov, ki so se na isti dan podali na ulice sedmih evro-sredozemskih mest in jih v dvanajstih urah poslikali na dvanajst tem. Tako so ustvarili svojevrsten regionalni arhiv, ki razkriva lepoto kulturne raznolikosti in moč pogosto podcenjenih podobnosti in sinergij. Razstava bo na ogled na Kongresnem trgu v Ljubljani od  4. septembra  do 7. oktobra 2017 ter na Tartinijevem trgu v Piranu med 8. oktobrom in 5. novembrom 2017.

Okrogla miza in razstava predstavljata uvod v niz dejavnosti, ki jih z namenom nadgrajevanja in zagotavljanja varnega in spodbudnega učnega okolja soorganizira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport s partnerji. 

Napovedujejo pa tudi že mednarodno konferenco »Educate for dialogue«, ki bo 9. in 10. oktobra 2017 v Portorožu. Konferenca bo priložnost za razpravo o izobraževanju kot glavnemu nosilcu medkulturnega dialoga.

 

Vir: MIZŠ, 1. 9. 2017

 

 

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)