Na 8. redni seji so se 14. julija sestali članice in člani vladnega Sveta za študentska vprašanja, ki mu predseduje minister Gregor Golobič. Na seji so obravnavali aktualna vprašanja, od izhodišč Zakona o štipendiranju do obveznega zdravstvenega zavarovanja za študente do delovanja strokovnega sveta za zaposlovanje, izobraževanje in usposabljanje mladih. Na predlog ŠOS so spregovorili tudi o izhodiščih Nacionalnega programa visokega šolstva.

Minister Gregor Golobič, ki vodi Svet za študentska vprašanja, je z zadovoljstvom ugotovil, da so delovne skupine, ki delujejo znotraj Sveta, zaživele ter da učinkovito opravljajo svoje delo. Obravnavajo teme, ki so relevantne za študente, te pa so deležne tudi vse več pozornosti javnosti, kar je Gregor Golobič ocenil za pozitivno. Z delom delovnih skupin je zadovoljna tudi predsednica ŠOS, Katja Šoba.

Na tokratni seji je predstavnica Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve predstavila izhodišča Zakona o štipendiranju. Bistvena novost novele zakona je, da načrtujejo štipendije dopolnjevati in nadgrajevati. Obenem želijo odpraviti nekatere anomalije obstoječega zakona. Kot je znano, načrtujejo državne štipendije za nepolnoletne prejemnike spremeniti v otroški dodatek, čemur ŠOS oporeka. Na nove temelje želijo postaviti Zoisove štipendije, kjer naj bi do veljave prišla tudi uspešnost študija, torej odličnost. Pri kadrovskih štipendijah načrtujejo poenostaviti sistem podeljevanja, obenem pa v sistemu kadrovskih štipendij urediti tudi štipendije javnega sektorja. Delo 2. delovne skupine, ki obravnava ta vprašanja, so zelo pozitivno ocenili tako predstavniki vlade kot tudi ŠOS.

Glede izhodišč Nacionalnega programa visokega šolstva je minister Gregor Golobič poudaril, da so jih verificirali na Svetu za visoko šolstvo, v katerem so tudi predstavniki študentov, ter na Svetu za znanost in tehnologijo. Skrb ŠOS, da bi delovanje agencije za kakovost v visokem šolstvu prizadele proračunske omejitve so odveč, je zagotovil minister, saj bo NAKVIS v kratkem deležna 12 milijonov evrov evropskih sredstev.

Naslednja seja Sveta za študentska vprašanja bo septembra, še prihodnji teden pa se bosta sestali dve delovni skupini Sveta in obravnavali aktualne študentske teme.

Vir MVZT
 

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)