Ustanova patra Stanislava Škrabca je 18. oktobra v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici razglasila deseto generacijo Škrabčevih štipendistov. Častni gost na prireditvi in govornik je bil minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo.

Deseta generacija Škrabčevih štipendistov so: Maruška Agrež, Nina Ditmajer, Kaja Dobrovoljc, Matej Meterc, Lara Unuk in Polonca Zupančič. Nagrado za izjemne dosežke na področju slovenistike pa je prejel prof. dr. Marko Snoj.

Minister dr. Pikalo je v nagovoru poudaril, da je počaščen, da je lahko del te izjemne družbe, kjer se časti vrhunskost ter dodal: »Nocoj slavimo tako vrhunskost znanstvenikov kakor tudi mecenov, ki uspejo poskrbeti in pomagati s sredstvi. Vesel sem, da so se nocoj podelile štipendije in nagrada ravno s področja slovenistike, saj menim, da je jezik ključen, če želimo ohraniti narodno samobitnost in suverenost, zato vsem iskreno čestitam.«

Nagrajenec prof. dr. Snoj je izpostavil, da so pred leti opravili natečaj za najlepšo slovensko besedo. Soglasno je bila izbrana beseda midva. Na eni strani zato, ker je še posebej lepa, ker je tako slovenska, po drugi strani pa zato, ker izraža skupnost dveh ljudi, kar lahko izrazi le slovenski jezik, je dejal prof.dr. Snoj.

Vir: MIZŠ, 18. 10. 2013

(Skupno 25 obiskov, 1 današnjih obiskov)