Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za digitalno agendo, Neelie Kroes je podelila nagrade ustvarjalcem najboljše spletne vsebine, pametnih igric, interaktivnih spletnih revij ali spletnih strani, namenjenih otrokom, mlajšim od 12 let. Komisija je skupaj s centri za varnejši internet iz 14 držav v okviru natečaja za najboljše otrokom prijazne spletne vsebine, katerega namen je spodbujati ustvarjanje kvalitetnih vsebin in poudarjanje obstoječih možnosti za otroke na spletu, prejela 780 projektov. Ta prvi natečaj je bil odprt za mlade in odrasle, nevladne organizacije ter javne in poslovne organizacije. Nagrade so prejeli trije zmagovalci iz vsake od obeh kategorij (mladi in odrasli). Zmagovalci prihajajo iz Belgije, Nemčije, Nizozemske in Poljske.

Zmagovalci kategorije „mladi“

  1. 1. nagrada – www.palkan.de – je spletni portal „šolske revije“, ki se osredotoča na učenje, komunikacijo med učenci in informacije o tekočih dogodkih. Vzpostavili so ga učenci 5. in 6. razreda srednje šole Bruno-H.-Bürgel-Schule v Nemčiji.
  2. 2. nagrada – www.habbolive.nl – je spletna stran, posvečena virtualnemu svetu Habbo Hotel. Habbolive zagotavlja ljubiteljem Habbo najnovejše informacije o tem, kaj se dogaja v svetu Habbo, in nudi igrice za otroke. Habbo so vzpostavili Wim Borgerdijn (14), Kimberly Nijzink (15) in Mark Bruil (15) z Nizozemske.
  3. 3. nagrada – www.superpilot.cba.pl – je spletna stran, ki obravnava vprašanja splošne in spletne varnosti ter nudi splošne učne pripomočke in vire. Vzpostavila sta jo Aleksandra Anna Klimczak (16) in Wojciech Wiesław Froń (16) s Poljske.

Zmagovalci kategorije „odrasli“

  1. 1. nagrada – www.hetklokhuis.nl – je zabavna in poučna spletna stran s številnimi možnostmi za ustvarjanje vsebin, npr. z aplikacijama SketchMaker in GameMaker. Vzpostavil jo je nizozemski izobraževalni televizijski program za otroke Hetklokhuis.
  2. 2. nagrada – www.kinderzeitmaschine.de – je spletna stran o zgodovini človeštva, ki je bila vzpostavljena na zasebno pobudo Sabine Gruler, Kirsten Wagner in Biance Bonacci iz Nemčije.
  3. 3. nagrada – www.ketnet.be – je spletna stran, katere cilj je omogočiti otrokom, da so kreativni, npr. z risanjem ali ustvarjanjem kvizov. Vzpostavila jo je flamska otroška TV postaja Ketnet.

Čeprav so otroci, ki uporabljajo internet, vsako leto mlajši, je nedavna raziskava EU o uporabi interneta pri otrocih EUKidsOnline pokazala, da samo eden od treh otrok, starih 9–12 let, meni, da je na spletu dovolj stvari, ki so zanje dobre.

Vir in več informacij: Evropska komisija, 17. 6. 2011

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)