Predsedstvo dijaške organizacije Slovenije (DOS) je potrdilo novo vršilko dolžnosti (v. d.) varuhinjo dijakovih pravic Ireno Krajnc. Irena je dijakinja 4. letnika Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška, Maribor.

V četrtek, 21. oktobra, je Predsedstvo DOS na svoji 2. redni seji obravnavalo prispele kandidature za varuha dijakovih pravic. Prejeli so šest kandidatur in po predstavitvi kandidatov je Predsedstvo DOS za novo v. d. varuhinjo dijakovih pravic z večino glasov potrdilo Ireno Krajnc. Predsedstvo DOS predlaga kandidata Svetu DOS, ki ga ta potrdi. Ker pa Svet DOS v letošnjem letu zaradi premalo kandidatov še ni konstituiran, bo do potrditve Sveta DOS Irena Krajnc v. d. varuhinja dijakovih pravic.

Irena že celotno srednješolsko izobraževanje aktivno sodeluje pri dijaški skupnosti svoje šole, v lanskem letu je bila tudi predsednica omenjene dijaške skupnosti na šoli. Takrat se je tudi bolje spoznala z delom DOS, saj je bila eno leto poslanka Parlamenta DOS. Ker je želela izkusiti dijaško udejstvovanje na državni ravni, se je odločila za oddajo kandidature na mesto varuha dijakovih pravic.

V svojem programu je izpostavila predvsem željo, da funkcija varuha dijakovih pravic postane in ostane tako prepoznavna, da bodo vsi dijaki in dijakinje znali poiskati pomoč, ko bodo naleteli na težave v šoli. Poudarila je tudi, da se bo zavzemala za to, da bodo dijaki pokazali, da so enakovredni državljani v Republiki Sloveniji in da s skupnimi močmi zmorejo premišljeno in odgovorno reševati probleme s katerimi se srečujejo ter se spopasti s situacijami, kjer so jim kratene njihove pravice. Varuh dijakovih pravic dijakom pomaga pri reševanju njihovih problemov znotraj šole. Vključuje se v razprave povezane s socialno in izobraževalno srednješolsko politiko.

Vir: ŠOS, 26. 10. 2010
(če povezava ne delujete, poskusite z njenim osveževanjem)

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)