V Beogradu je od 2. do 8. avgusta potekala 14. svetovna geografska olimpijada. Na njej je nastopilo 51 držav s štiričlanskimi ekipami dijakov in dveh mentorjev. Letos so Slovenijo zastopali Jaka Tasič in Anže Šumah z gimnazije ŠC Ravne na Koroškem in Bor Jerman in Anž Plut s Srednje šole Črnomelj. Bili so najboljši na državnem tekmovanju iz znanja geografije, ki ga organizira ZRSŠ. Spremljali sta jih njuni profesorici in mentorici Vesna Fabjan in Mojca Krebs ter pedagoški svetovalec Danijel Lilek, ki je slovenski koordinator geografskega tekmovanja.

Po svečanem odprtju so se zvrstili štirje tekmovalni dnevi. Najprej so tekmovalci esejsko odgovarjali na vprašanja iz svetovne geografske problematike. Nato so en dan raziskovali teren v okolici Beograda in v soboto pripravili  poročilo, ki je moralo temeljiti na samostojno izdelanem zemljevidu. V nedeljo je potekalo kvizovsko tekmovanje s 40 vešče zastavljenimi vprašanji o poznavanju geografskih procesov.

Slovenska ekipa je bila po razglasitvi rezultatov med srečnejšimi. Anže Šumah je osvojil prvo posamično zlato za Slovenijo. Uspeh je dopolnil Anž Plut, ki je osvojil bron.

Vir: ZRSŠ, 9. 8. 2017

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)