V prvem krogu pobude Evropske komisije DiscoverEU se je v dvotedenskem obdobju, ki se je končalo 26. junija opoldne, prijavilo več kot 100 000 mladih iz vseh držav članic. Končni seznam dobitnikov je bil 27. junija potrjen v skladu z objavljenimi pogoji udeležbe.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je povedal: „Veseli me, da bo 15 000 mladih zelo kmalu prejelo veselo novico o svoji uspešni prijavi za brezplačno vozovnico DiscoverEU. Prepričan sem, da bodo njihove izkušnje to poletje pozitivno vplivale na njihovo življenje. Zanimanje mladih za to pobudo je bilo ogromno povsod po Evropi in upam, da bodo do konca letošnjega leta, pa tudi v prihodnje še mnogi lahko izkoristili to priložnost za potovanje.“

15 000 prejemnikov vozovnic bo zdaj obveščenih in bodo lahko rezervirali potovanja. Sami ali v skupinah največ petih ljudi bodo potovali do 30 dni in obiskali eno do štiri evropske destinacije zunaj svoje domovine. Vsa potovanja se bodo začela med 9. julijem in 30. septembrom 2018. Praviloma bodo mladi potovali z vlakom, druga prevozna sredstva bodo uporabljali le v izjemnih primerih.

Vozovnice bodo prejeli glede na kvoto, določeno za posamezne države članice. Dodelitev vozovnic temelji na deležu prebivalcev posameznih držav glede na celotno prebivalstvo Evropske unije. Tokrat so bile kvote brezplačnih vozovnic, ki so bile določene za posamezne države članice, dosežene za vse države.

Ker je leto 2018 evropsko leto kulturne dediščine, se bodo popotniki lahko udeležili številnih dogodkov, ki se v okviru tega leta poleti prirejajo povsod po Evropi. Pred začetkom potovanja bodo prejeli tudi koristne informacije o tem, kako se pripraviti na potovanje in ga čim bolje izkoristiti. Med drugim bodo prejeli nasvete za načrtovanje potovanja, pametno uporabo denarja, ki jim bo za to na voljo, ter napotke o pravicah potnikov.

Vir: Evropska komisija, 28. 6. 2018

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)