V okviru vsakoletnih dnevov evropske kulturne dediščine, skupne pobude Evropske komisije in Sveta Evrope, bo septembra več milijonov ljudi v 50 državah lahko prosto dostopalo do redko odprtih zgodovinskih in kulturnih spomenikov. Dnevi evropske kulturne dediščine 2013 se uradno začnejo 30. avgusta v armenski prestolnici Erevan, ki trenutno predseduje Odboru ministrov Sveta Evrope. Istega dne bo začelo delovati tudi novo interaktivno spletišče, na katerem bodo objavljene podrobnosti o spomenikih, ki so odprti za javnost ter tudi informacije o dogodkih, povezanih z dnevi kulturne dediščine, v posameznih državah.

Kot običajno letošnji dnevi evropske kulturne dediščine ponujajo bogato in raznovrstno izbiro zanimivih spomenikov in dogodkov, ki oživljajo zgodovino. Na Severnem Irskem si bodo obiskovalci na primer lahko predstavljali, kako se je bilo vojskovati v srednjem veku, ko bodo „občutili težo meča in verižnega oklepa ter klenkanje vizirja čelade“. „Moč in slava“ je tema na Nizozemskem, kjer bodo obiskovalci lahko izkusili 400 let zgodovine. Švedska „zbirališča“ bodo pričarala čustveno potovanje v kraje, ki so jih več stoletij zaznamovala srečevanja in odhajanja, medtem ko bo Švica obudila krajinsko dediščino s temo ognja, svetlobe in energije.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je povedala: Dnevi evropske kulturne dediščine so odlična pobuda, v kateri lahko uživajo ljudje vseh starosti in iz vseh družbenih okolij. Letos pričakujemo, da bo več kot 20 milijonov odraslih in otrok izkoristilo to posebno priložnost in obiskalo spomenike, ki so sicer zaprti za javnost. To je odličen način, kako zagotoviti, da bo naša skupna evropska kulturna dediščina ohranjena in zaščitena za prihodnje generacije. Pobuda obenem spodbuja turizem in tako koristi tudi lokalnim skupnostim.

Gabriella Battaini-Dragoni, namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope, je dodala: Uspeh dnevov evropske kulturne dediščine gre pripisati lokalnemu izvajanju na ravni občin in regij. Vsako leto skupnosti po vsej Evropi postanejo del ‚kulturne družine‘ in skupaj proslavljajo našo izjemno bogato kulturno dediščino.

Vir: Evropska komisija, 29. 8. 2013

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)