Slovenija je bila leta 1991 skupaj še z nekaterimi drugimi evropskimi državami pobudnica prireditve Dneve evropske kulturne dediščine – DEKD. Gre za skupni projekt Sveta Evrope in Evropske komisije.

Dnevi evropske kulturne dediščine so zelo priljubljeni v vseh državah članicah Evropske kulturne konvencije pri Svetu Evrope. Dneve organizirajo vsako leto, večinoma ob koncu septembra na temo, ki jo v državah članicah izberejo na nacionalni ravni. Leta 2013 praznujemo stoletnico organiziranega varstva nepremične in z njo povezane premične in žive kulturne dediščine v Sloveniji. Pred sto leti je namreč svojo službo deželnega konservatorja za Kranjsko nastopil dr. France Stelè, seveda takrat v okviru dunajske cesarsko-kraljeve Centralne komisije za varstvo spomenikov. Tako je tudi letošnja tema Dnevov evropske kulturne dediščine posvečena tej obletnici (program).

DEKD – letos od 28. septembra do 5. oktobra – obeležujejo tudi člani društva Anbot, ki pušča v Piranu trajne sledi. V delavnicah ponujajo priložnosti za aktiven odnos do ohranjanja dediščine. Vseživljenjsko učenje in medgeneracijska povezanost, prežeta s prostovoljstvom, sta vodili članov društva, ki zagotovo prispevajo k večji ozaveščenosti javnosti o pomenu ohranjanja naše bogate kulturne dediščine. Česa vsega se učijo, da bi ohranili spretnosti in veščine, si boste lahko ogledali 28. septembra na Tartinijevem trgu.

Vir: ACS, 16. 9. 2013

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)