Decembrski eNovičnik ZRSŠ v temi meseca pojasnjuje dobro počutje in našteva nekaj značilnosti pouka, ki spodbuja dobro počutje v šolah.

V slovenščini obstaja več različnih prevodov pojma wellbeing. Vsekakor je pojem večplasten in se ga ne da enoznačno prevesti, zato se pojavljajo prevodi: dobro psihično in fizično počutje, blagostanje ali samo dobro počutje.

Mednarodna perspektiva opredeljujejo dobro počutje na štirih področjih: čustvenem, spoznavnem, socialnem in fizičnem. Povzemajo, da je dobro počutje navzoče, ko kot posameznik lahko uresničuješ svoje potenciale (talente), skrbiš za telesno dejavnost, lahko manevriraš med vsakodnevnimi stresnimi okoliščinami in imaš razvit občutek za ostale in družbo ter pripadaš neki skupnosti.

 
Katere so značilnosti pouka, ki spodbujajo dobro počutje?
  • Je pozitiven, dinamičen, strukturiran in ustvarja vzdušje uspeha zaradi učenčeve dejavne vloge,
  • z opiranjem in povratnim minformiranjem vodi do samoregulativnega učenja, ko vsak učenec ve, kaj mora narediti in kako bo to najboljše naredil,
  • navzoče je motiviranje za učenje in ob tem spodbujanje premisleka o pobudah/vprašanjih: Zapomni si, kako se počutiš, ko se učiš. Kako se počutiš, ko si uspešen? Kako se počutiš, ko si vključen?,
  • sprejema različnost in skrbi za pravičnost in
  • neguje spoštljivo, spodbudno in odprto komuniciranje.

Več: ZRSŠ, 1. 12. 2017

(Skupno 161 obiskov, 1 današnjih obiskov)