Koledarsko leto se izteka, bližajo se novoletne šolske počitnice – tik pred koncem leta bodo šole za teden dni zaprle vrata. Kako pa počitnice potekajo drugod v Evropi?

Podatke o šolskih koledarjih za leto 2022/23 so zbrali v Eurydice, informacijskem omrežju za izmenjavo podatkov o izobraževanju. Oktobra 2022 je Eurydice objavil poročilo o šolskih koledarjih evropskih osnovnih in splošnih srednjih šol za leto 2022/23 The Organisation of School Time in Europe. Primary and General Secondary Education 2022/2023, ki zajema podatke 37 držav, vključenih v program EU Erasmus+ (27 držav članic EU ter Albanija, Bosna in Hercegovina, Švica, Islandija, Lihtenštajn, Črna gora, Severna Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija).

Opazne razlike so pri seštevku vseh počitniških dni v šolskem letu (kamor so všteti tudi vikendi in prazniki v obdobju počitnic), še posebej, če upoštevamo skrajne primere na lestvici. Večina držav ima skupno od 100 do 120 dni šolskih počitnic, pri čemer je Slovenija s 95 dnevi (z izjemo 9. razreda, v katerem se šola zaključi prej kot v drugih razredih) pod spodnjim pragom tega povprečja. To obenem pomeni, da imajo učenci v 29 državah od 34 držav več počitnic kot pri nas (slika 1 v poročilu, kjer ni podatkov za Nemčijo, Španijo in Švico). Razlika med najmanjšim in največjim številom počitniških dni v šolskem letu pa šteje kar 48 dni. Na Malti otroci namreč počitnikujejo 135 dni, na Danskem, Nizozemskem in Norveškem pa le 87.

Če izvzamemo poletne počitnice, se število preostalih šolskih počitniških dni v večini držav giblje med 30 in 49. Tudi v tem primeru je Slovenija tik pod spodnjim pragom (jesenske, novoletne, zimske in prvomajske počitnice, vključno s prazniki in vikendi, skupno nanesejo 28 dni). Manj kot 30 počitniških dni imajo še v Bolgariji, Italiji, na Madžarskem, v Albaniji, Črni gori, Severni Makedoniji in Turčiji, na drugi strani lestvice pa so z več kot 50 počitniškimi dnevi Belgija (francoska in flamska skupnost), Francija, Luksemburg, Romunija in Liechtenstein.

Vir in več informacij: Direktorat za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, 15. 12. 2022, Eurydice Slovenija 

(Skupno 942 obiskov, 2 današnjih obiskov)