Ko je oktobra lani Google k oblikovanju doodla prvič k sodelovanju povabil tudi slovenske učence, so otroci iz vse Slovenije ustvarjali ta priložnostni logotip na temo Slovenija in jaz. V natečaju je sodelovalo 220 šol, na natečaj je bilo prijavljenih več kot 3000 del, razdeljenih v tri starostne skupine. Zmagovalni doodle nadomešča Googlov logotip 23. januarja 2014 na slovenski domači strani iskalnika.

Natečaj se je zaključil v začetku decembra, izbori pa so potekali v več fazah in prešli več sit. Najprej je svoje delo opravila strokovna žirija, ki so jo sestavljali pevka Alenka Godec, slikarka Ana-Marija Krušič, ilustratorka Meta Wraber, direktor Mestnega muzeja Ljubljana Blaž Peršin in vodja projektov pri Zvezi prijateljev mladine Nina Balent. Žirija je izbrala 30 risb finalistov, 10 najboljših iz vsake od treh starostnih skupin.

Sledilo je glasovanje slovenskih uporabnikov spleta, ki so s svojimi glasovi izbrali zmagovalce posameznih starostnih skupin. Končnega zmagovalca pa je izbral doodler Brian Kaas, sicer Googlov spletni oblikovalca in ilustrator, ki se je tudi udeležil zaključnega dogodka – razstavi risb slovenskih učencev v Mestnem muzeju Ljubljana.

Risba z naslovom “Pravljična dežela Slovenija« osemletnega Maks Lenart Černelč, ki obiskuje OŠ Majdo Vrhovnik v Ljubljani, je najbolj prepričala strokovno žirijo, slovenske uporabnike spletnega iskalnika google.si in “doodlerja” Briana Kaasa. Kot je povedal medijem, se je za risbo Maksa Lenarta Černelča odločil, ker je v njej začutil ljubezen do svoje dežele. Ta je razvidna tudi iz podrobne ilustracije, na kateri lahko razberemo veliko značilnosti slovenskih krajev in pokrajin.

V starostni skupini od 9 do 12 let je zmagala risba Neže Jeklin iz Osnovne šole Kanal, v starostni skupini od 13 do 15 let pa je bila izbrana risba Ane Seršen iz Osnovne šole Preserje pri Radomljah. Finalne risbe so na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana do 8. februarja.

Sicer pa se je ob 130 obletnici rojstva slovenskega pisatelja Josipa Vandota na prvi strani iskalnika Google pred kratkim pojavila risbica Kekca. Vandot je Slovencem dal junaka, ki je dober in pogumen, v Kekčevih dogodivščinah pa še danes uživajo tako otroci kot odrasli. Avtor posebnega Kekčevega logotipa pa je bil ravno Kaas.

Vir: UKOM, 24. 1. 2014

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)