Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je razočarana nad odločitvijo poslancev Državnega zbora RS, ki so v tretjem branju s klavrno večino sprejeli Zakon o malem delu (ZMD). Po mnenju DOS ZMD ne prinaša nič dobrega, tako dijakom in študentom kot tudi brezposelnim, saj na trg dela vpeljuje obliko dela, katerega učinki so neznani.

Stroge omejitve, ki jih postavlja ZMD znižujejo urne postavke, obenem pa zakon »malemu« delavcu omogoča opravljanje dela zgolj v obsegu 14 ur na teden. Sicer dijakom in študentom omogoča več kot 14 ur tedensko, vendar še vedno ne več kot 720 ur letno. Dohodek za opravljeno malo delo pa se ne glede na plačane prispevke ne šteje za izračun pokojninske osnove.

Položaj dijaka v Republiki Sloveniji se je v letošnjem koledarskem letu spustil na minimalno raven. Kot vse kaže, je državi v interesu, da varčuje na šolajoči se mladini, ne pa da zagotavlja optimalne okoliščine za njihovo izobraževanje, kar bi po temeljnih načelih kvalitetnega in brezplačnega javnega šolstva morala zagotavljati. …

Celotni članek: DOS, 28. 10. 2010

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)