Državni zbor se bo 16. junija seznanil z odstopom ministra Gregorja Golobiča. Na novinarski konferenci 15. junija je minister predstavil dosežke MVZT v obdobju od decembra 2008 do junija letos. Delo je ocenil za izjemno intenzivno in naporno, a četudi bi bili časi, v katerih deluje ta vlada prijaznejši, na tem področju ne bi bilo bistveno lažje, je dejal. Obenem je izrazil zadovoljstvo nad opravljenim delom ter dodal, da je hvaležen za priložnost in možnost delovati na tem področju. Posnetek novinarske konference si lahko ogledate tu.

Na vseh delovnih področjih Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (ter informacijsko družbo) je bilo v relativno kratkem času opravljenega veliko dela kar se kaže skozi vidne dosežke. Pri tem velja upoštevati tudi dejstvo, da je bilo skozi direktorate na ključnih področjih sploh šele treba vzpostaviti in ekipirati, po drugi strani pa ponovno vzpostaviti v preteklosti prekinjen partnerski dialog s ključnimi deležniki od univerzitetnikov, raziskovalcev do študentov in inovativnih podjetij.

V času mandata te vlade so se prvič po osamosvojitvi Slovenije vlaganja javnih sredstev v RR bistveno povečala. V letu 2009 za 47 % v primerjavi z letom 2008, potem pa še za okoli 20% v letu 2010. Ocena je, da je delež javnih sredstev za RR v letu 2010 znašal okoli 0.9% BDP (dokončnega podatka za leto 2010 še ni). Javna sredstva za terciarno izobraževanje pa so v mandatu te vlade povečana za 22 %. Skozi to smo razvili tudi nove instrumente. Skozi večmesečno javno razpravo strokovne javnosti pa oblikovali dva temeljna strateška dokumenta, resolucijo Nacionalnega programa visokega šolstva 2011-2020 ter Raziskovalno in inovacijsko strategijo Slovenije 2011-2020. Tudi večina poslank in poslancev je menila, da gre za dokumenta, ki ju Slovenija potrebuje, in ju potrdili v Državnem zboru 24. maja. Dobra popotnica obema dokumentoma je visoka stopnja strinjanja in sprejemanja s strani deležnikov, ki so sodelovali pri oblikovanju obeh dokumentov.

Področja, ki jih zajema resor MVZT, so v senci medijske pozornosti, četudi gre za ključni razvojni resor, ki je znotraj vlade razvojno in dolgoročno najpomembnejši. V vladi je minister uspel pridobiti to zavedanje in odnos do teh področij, ki ni zgolj na deklarativni ravni. V praksi pa je uspel uresničiti idejo kako znanost približati širši javnosti s projektom Znanje žanje. Ta se je pričel v sodelovanju z Državnim zborom marca leta 2009. Od takrat je pred pričetkom vsake redne seje DZ predavalo že 27 vidnih slovenskih znanstvenic in znanstvenikov.

Vir in podrobnejše informacije o dosežkih MVZT, 15. 6. 2011

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)