Delavsko-punkerska univerza vabi na predavanje iz tematskega ciklusa Šola kot ideološki aparat ekonomije, ki bo v četrtek 15. aprila 2010, ob 18.00 uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Nomadska pedagogika:

Nomadska pedagogika je belgijski kolektiv učiteljev in filozofov, ki v Limerléju vodi srednjo šolo z alternativnim programom. Njihovo raziskovanje odnosa med poučevanjem in demokracijo jih je privedlo do zastavitve projekta šole, ki bi slonela na drugačnih pedagoških smernicah, temelječih na načelu enakosti. Po zeleni luči ministrstva je šola odprla svoja vrata s 1. septembrom 2008, z 12 profesorji in 60 dijaki. Pouk temelji na enakosti inteligenc, ne le med učenci, temveč tudi med učenci in profesorji. Učenje je zamišljeno kot raziskovanje in ne podajanje znanja. Dijaki in profesorji sodelujejo tako pri pripravi učnega programa, vodenju in upravljanju šole, kakor tudi pri kuhanju, vzdrževanju stavbe itn. Pedagoška načela šole se navdihujejo tudi pri pedagogiki Josepha Jacotota, kakor jo v svoji knjigi Nevedni učitelj popisuje Jacques Ranciere.

Na srečanju z Delavsko-punkersko univerzo bo skupina dijakov in profesorjev Nomadske pedagogike predstavila pedagoške principe in metode ter vsakodnevno prakso svoje šole. V pogovoru bodo predstavili tudi svoje komentarje na letošnjo temo DPU-ja.

Več informacij o kolektivu in šoli >> http://peripleenlademeure.be/spip.php?rubrique1.

Predstavitev bo potekala v angleškem jeziku.

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)