Delavsko-punkerska univerza vabi na predavanje iz tematskega ciklusa Šola kot ideološki aparat ekonomije, ki bo v četrtek 4. marca 2010, ob 18.00 uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Gregor Kroupa: Šola in izobraževanje kot topos novoveške filozofije

Francoski razsvetljenci so intelektualno revolucijo sedemnajstega stoletja zaradi vrtoglavega tempa novih odkritij radi imenovali stoletje genija. A prav to stoletje je obenem z užitkom in javno blatilo svoje izobraževalne institucije. »Šola« je beseda, ki jo malone vsi novoveški avtorji izgovarjajo le s posmehom in zaničevanjem, pridevnik »šolski« pa je postal tako rekoč sinonim za absurd, dlakocepstvo in – kako nepričakovano – neuporabnost in neučinkovitost.

Negativna podoba institucionalne izobrazbe kot obvezna, a nikoli povsem analizirana figura, in obupovanje nad okornostjo sholastičnega trivija in pomankljivostjo kvadrivija poleg nedvomno pomembnih teženj po odločnem reformiranju pedagoškega procesa (Komensky) proizvede povsem nov odnos do vednosti, zapisane v knjigah. Literarno učenost je treba zamenjati za neposredno branje knjige narave (Galileo), za življenjske izkušnje velike knjige sveta (Montaigne, Descartes); ter na koncu napisati uporabnejšo knjigo, povzetek in korekcijo vseh obstoječih knjig, knjigo vseh knjig – enciklopedijo (Leibniz, Diderot). Premik od institucije k samoizobraževanju torej.

Gregor Kroupa predava zgodovino filozofije na likovni akademiji Inštitut A.V.A.

Vir>> DPU

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)