Delavsko-punkerska univerza v sodelovanju z gibanjem Mi smo univerza vabi na predavanje iz tematskega ciklusa Financializacija, ki bo v četrtek, 15. decembra 2011 ob 18.00 uri na Filozofski fakulteti (Aškerčeva 2), v predavalnici 2.

Joachim Becker: Fnancializacija in kriza v vzhodni Evropi

V predkriznih letih je bila financializacija ključna značilnost vzhodnoevropskih modelov akumulacije. Na zadolževanju sloneča potrošnja, nepremičninski baloni in privatizacija sistemov socialne varnosti so bile ključne značilnosti financializacije v tej regiji. Tako banke (večinoma v lasti zahodnoevropskega kapitala) kot domače finančne skupine so bili ključni igralci financializacije. Politike v smeri financializacije so spodbujale tudi mednarodne finančne institucije, Evropska unija, nacionalne vlade in neoliberalni možganski trusti.

Medtem ko je vidno vlogo igrala tudi v bolj izvozno usmerjenih višegrajskih državah (Češka, Madžarska, Poljska, Slovaška) in Sloveniji, pa je bila financializacija glavni temelj razvojnih strategij držav Baltika in jugovzhodne Evrope. V slednji skupini so bile glavne značilnosti financializacije hitro naraščajoči domači dolgovi, denominirani v evrih in švicarskih frankih. Togi in precenjeni menjalni tečaji so bili glavni politični temelj, ki je podpiral ta tip odvisne financializacije. Precenjeni menjalni tečaji so dajali prednost uvozu in kaznovali domačo proizvodnjo.

Izsušitev finančnih tokov je imela uničujoč učinek na Madžarsko ter države Baltika in jugovzhodne Evrope. Vlade teh držav so z namenom preprečitve razvrednotenja svojih valut posvojile ultraortodoksne politike. Zadolženi srednji sloj je podprl to strategijo ekonomske politike. Prvi odzivi v ostalih višegrajskih državah in Sloveniji so bili bolj dvoumni, čeprav lahko opazimo znatno poglobitev neoliberalnih politik tudi v teh državah.

Dr. Joachim Becker je profesor ekonomije na Univerzi na Dunaju. Raziskovalno in pedagoško se ukvarja s politično ekonomijo, teorijo regulacije, mednarodnim razvojem in regionalno integracijo.

Vir: DPU

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)