Delavsko-punkerska univerza vabi na predavanje iz tematskega ciklusa Šola kot ideološki aparat ekonomije, ki bo v četrtek 25. februarja 2010, ob 18.00 uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Leonardo Kovačević: Pledoaje za novo barbarstvo

Potem, ko je Walter Benjamin v tekstu Izkustvo in siromaštvo iz leta 1933 predlagal novega junaka spoznanja – barbara, ki ne potrebuje več prtljage podedovanega znanja -, se v filozofiji, približno trideset let kasneje, pojavi celokupen niz figur, podobnih Benjaminovi: od Lyotardjevih „poganov“ do Rancierjevega Jacotota. Vznik teh figur je očitno povezan z nekim specifičnim časovnim zamikom in zdi se, kakor bi se slednje rojevale iz lastnega pepela, kot odgovor na novi val restavracije.

V predavanju bom skušal izrisati nekaj osnovnih črt tega novega heretičnega subjekta vednosti, a brez pretenzij, da vse hereze povežem v enotno krivoverstvo.

Leonardo Kovačević živi v Zagrebu, kjer dela kot urednik Tretjega programa hrvaškega radia in kot prevajalec sodobne francoske filozofije (Baudrillard, Ranciere, Levinas, Derrida). Njegovi teoretski apetiti se gibljejo okrog sodobne francoske politične filozofije in estetike.

Vir>> DPU

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)