Delavsko-punkerska univerza vabi na predavanje iz tematskega ciklusa Šola kot ideološki aparat ekonomije, ki bo v četrtek 21. januarja 2010, ob 18.00 uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Magdalena Stanimirović: Homo Academicus

Zamisel predavanja je izpeljati neki povsem preprosti poskus: problematiko šole kot ideološkega aparata ekonomije obravnavati s pomočjo figure homo academicusa. Konceptualno vodilo pri izvedbi te empirično-analitične vaje bo delo francoskega sociologa Pierra Bourdieuja, avtorja knjige Homo Academicus.

Skozi predavanje se bo postopoma pokazalo, da univerza in akademsko življenje nista siva cona nevtralnosti, temveč teren križanja ter spopadanja ekonomskih in ideoloških procesov. Z analizo pojmov kot sta kulturni kapital in bourdieujevsko dojeti habitus bomo, ob vzporedni deskripciji procesov reprodukcije telesa, ortodoksnosti in heterodoksnosti, skušali odpreti vprašanja konzervativnosti akademskega diskurza, oziroma raziskati povezavo med procesom modifikacije kapitala in splošno krizo univerze.

Magdalena Stanimirović je diplomirana filozofinja in podiplomska študentka primerjalnih študij idej in kultur na Znanstvenoraziskovalnem centru v Ljubljani ter mentorica študijskega bralnega krožka Štetje v okviru Delavsko-punkerske univerze.

Predavanje bo potekalo v srbskem jeziku.

 

Vir>> DPU

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)