Delavsko-punkerska univerza vabi na drugo predavanje iz tematskega ciklusa Šola kot ideološki aparat ekonomije, ki bo v četrtek, 19. novembra 2009, z zacetkom ob 18. uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Marko Kostanić
Univerza v funkciji reprodukcije statusa quo

“Univerza je eno izmed ključnih ideoloških sredstev za reprodukcijo kapitalističnega načina produkcije. Tržna racionalnost je postala dominanten modus upravljanja in funkcioniranja univerze ter njene družbene samolegitimizacije. Transformacijo univerze v poslovni subjekt je spremljala tudi sprememba učnih načrtov znotraj humanistike in družboslovja. Tako so denimo na Univerzi v Zagrebu status kritičnih in progresivnih teorij dobile kulturne in uprizoritvene študije. Namen predavanja bo detektirati in interpretirati institucionalne in ideološke pogoje, ki univerzi omogočajo njeno družbeno funkcijo in kritično teoretsko produkcijo znotraj nje v procesu neoliberalne restavracije. Za vstop v problematiko bom uporabil primer študentskih protestov in okupacij fakultet na Hrvaškem spomladi 2009.”

Marko Kostanić, rojen leta 1984 v Splitu, trenutno živi in dela v Zagrebu, kjer študira dramaturgijo na Akademiji dramskih umetnosti.

Vir>> DPU

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)