Na nagradni natečaj Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so se lahko prijavili kandidati in kandidatke iz Republike Slovenije in tujine. Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja. Nagrajena so bila tri dela na področju zamejstva in tri dela na področju izseljenstva.
 
Strokovna komisija je pri ocenjevanju upoštevala naslednje osnovne kriterije: izvirnost teme – pristopa, uporabnost v smislu ohranjanja slovenske identitete zunaj meja Republike Slovenije in povezanost z njo ter strokovnost, zahtevnost in interdisciplinarnost dela.

Nagrajeno delo dr. Ane Toroš, sodelavke Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, z naslovom Podoba Trsta in tržaškega v slovenski in italijanski poeziji prve polovice 20. stoletja je sicer nastalo v okviru znanstvenoraziskovalnega projekta za študijsko leto 2009/2010. Slednji je bil leta 2009 izbran na razpisu za mednarodne raziskovalne štipendije, ki jih je podelil Consortium for International Development of the University of Trieste. Nagrajenka je svoje delo opravila na Univerzi v Trstu, pri prof. dr. Miranu Košuti.

Znanstvena monografija Podoba Trsta in tržaškega v slovenski in italijanski poeziji prve polovice 20. stoletja, nastala na podlagi nagrajenega dela, je bila izbrana tudi na letošnjem natečaju za sofinanciranje znanstvenih monografij Javne agencije za knjigo in bo izšla v letošnjem letu.

Vir: UNG, 7. 7. 2011

(Skupno 34 obiskov, 1 današnjih obiskov)