Državna sekretarka Alenka Kovšca se bo med 25. in 26. oktobrom 2010 mudila v Bruslju na mednarodnem seminarju z naslovom “Izobraževanje učiteljev za raznolikost“.

Konferenco organizira Ministrstvo za šolstvo Belgije (flamski del) in OECD Center za raziskave in inovacije v izobraževanju CERI. Večkulturne družbe, ki so čedalje bolj raznolike, vplivajo tudi na izobraževanje in dosežke učencev, ki so dokazano povezani s statusom družine, družbeno-ekonomskim, kulturnim, priseljenskim itd. Šole in izobraževalni sistemi bi morali premagovati neenakosti med učenci in hkrati znati črpati bogastvo raznolikosti, ki ga učenci in učitelji prinesejo v razred.

Na konferenci bodo predstavili delo OECD na tem področju (v letu 2010 je bila objavljena publikacija “Izobraževanje učiteljev za raznolikost”) in izmenjali informacije o razpoložljivih podatkih, izkušnjah držav in dobrih praksah.

Predvsem se bodo osredotočili na vprašanje, kako v učiteljski poklic privabiti in obdržati študente in učitelje z različnim kulturnim poreklom. Raznolikost med učenci namreč narašča, medtem ko je v učiteljskih vrstah zelo majhna, saj se študentje s priseljenskim poreklom težko odločajo za učiteljski poklic. Druga razprava pa bo na temo, kako tiste, ki izobražujejo učitelje, pripraviti in podpirati za obravnavanje tematike raznolikosti.

Vir: MŠŠ, 21. 10. 2010

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)