V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije in soorganizaciji Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, je na fakulteti potekalo državno tekmovanje iz znanja programiranja za osnovno in srednješolce.

Tekmovanje spada v sklop Festivala inovativnih tehnologij (FIT), ki je ena največjih prireditev na področju približevanja znanstvenih in raziskovalnih dosežkov inovativnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) mladim generacijam v Sloveniji.

Na šolskem tekmovanju v začetku januarja 2023 je sodelovalo okoli 300 učencev in okoli 120 dijakov. Na državno tekmovanje v Mariboru se je uvrstilo 106 osnovnošolcev in 57 srednješolcev, od katerih jih je 17 tekmovalo v najtežji skupini. Tekmovalce je spremljalo tudi okoli 20 mentorjev. Udeleženci so tekmovali v programskih jezikih Logo, Scratch, Python, Pascal, C in C++. Najboljši bodo prejeli zlata priznanja.

Najboljši osnovnošolci z državnega tekmovanja, ki programirajo v jezikih C in C++, se bodo uvrstili na izbirno tekmovanje, kjer bodo izbrali ekipo štirih za sodelovanje na 6. Evropski mladinski računalniški olimpijadi.

Prav tako bodo najboljši srednješolci v programskih jezikih C in C++ sodelovali na izbirni tekmi za sodelovanje na 35. Mednarodni računalniški olimpijadi (IOI). Ta bo med 28. avgustom in 4. septembrom potekala na Madžarskem v Szegedu.

Vir in več informacij: UM, 16. 3. 2023

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)