Evropska komisija je objavila izid likovnega natečaja Galileo v Sloveniji. Nacionalna žirija je za zmagovalko razglasila Taro Keber, 10-letno učenko osnovne šole Kašelj iz Ljubljane. Po zmagovalcih natečajev iz vseh 27 držav članic Evropske unije se bodo imenovali sateliti, ki jih bodo v naslednjih letih izstrelili v vesolje kot del navigacijskega programa Galileo. Prva dva, Natalija in Thijs, imenovana po učenki iz Bolgarije in učencu iz Belgije, že krožita okoli Zemlje od lanskega oktobra. Tara bo sestavni del sistema Galileo, ko bodo izstrelili tudi “slovenski” satelit.

Zanimiv likovni natečaj Galileo je pripravila Evropska komisija. Sodelovali so lahko devet- do enajstletni učenci, ki živijo v eni od 27 držav članic EU, iz vsake pa so izbrali po enega zmagovalca. Vsak učenec je lahko sodeloval z eno risbo na temo Vesolje in vesoljska plovila.

Iz Slovenije je na natečaj prispelo 440 risb, Tarino umetnijo z naslovom “Vesolje ka-BUM” pa je kot najboljšo po več krogih odločanja izbrala nacionalna žirija, v kateri so bili svetovno znana pisateljica in ilustratorka Lila Prap (Lilijana Praprotnik Zupančič), novinar, poznavalec kozmonavtike in direktor Vesoljske tiskovne agencije Vojko Kogej in Lara Sheppard Kanduč iz Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Celotna novica

(Skupno 35 obiskov, 1 današnjih obiskov)