V okviru projekta gradnje ljubljanskega brezžičnega omrežja bo brezplačen dostop do interneta omogočen tudi uporabnikom omrežja Eduroam, kar bo razveselilo mnoge, ki to omrežje že uporabljate na svojih fakultetah, šolah in knjižnicah.

Eduroam, ki ga v Sloveniji koordinira Arnes, je globalni sistem varnega in brezplačnega gostovanja v brezžičnih omrežjih izobraževalnih ustanov, med katerimi so to predvsem univerze. V Sloveniji je prisoten tudi v knjižnicah, mnogih šolah, nekaterih muzejih … Uporabnik –  največ je študentov in profesorjev – kjerkoli v območju omrežja Eduroam le odpre prenosnik oz. vključi mobilno napravo in že je povezan v brezžično omrežje, vsi podatki pa se prenašajo preko šifrirane povezave, ki onemogoča prestrezanje podatkov.

Tako lahko slovenski uporabnik do interneta preko omrežja Eduroam brezplačno dostopa tudi na visokošolskem zavodu na Dunaju ali v Cambridgeu. Pa ne le tam, temveč na stotinah organizacij v Sloveniji, Evropi in svetu. Zdaj bo na pobudo Arnesa in uporabnikov tudi Ljubljana postala še prijaznejše mesto ne le našim, temveč tudi tujim gostujočim raziskovalcem, profesorjem in študentom.

Vir: Arnes, 15. 5. 2012 in SIO, 16. 5. 2012

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)