Evropska komisija pripravila predlog ukrepov za primer izstopa Velike Britanije brez dogovora. Celotna izjava za javnost je na voljo tukaj, v nadaljevanju pa navajamo del, ki se se nanaša na udeležence aktivnosti programa Erasmus+:

Varstvo pravic udeležencev programa Erasmus+

Program Erasmus+ je med najpomembnejšimi programi EU. 30. marca bo zahvaljujoč programu Erasmus+ v Združenem kraljestvu 14.000 mladih iz EU-27 (vključno s študenti, pripravniki v okviru visokošolskega in poklicnega izobraževanja in usposabljanja, mladimi udeleženci izobraževanja in izobraževalnimi delavci), v EU-27 pa 7.000 takih udeležencev iz Združenega kraljestva. V primeru scenarija „brez dogovora“ ne bi mogli dokončati svoje izmenjave Erasmus+ in morda ne bi bili več upravičeni do nepovratnih sredstev. Namen predloga je zagotoviti, da lahko študenti, dijaki in učenci ter osebje v tujini, ki ob izstopu Združenega kraljestva (torej na dan 30.3.2019) sodelujejo v programu Erasmus+, v primeru takega scenarija zaključijo svoj študij/prakso/mobilnost in še naprej prejemajo ustrezno financiranje ali nepovratna sredstva.

TI ukrepi naj bi v primeru scenarija „brez dogovora“ zagotovili, da lahko mladi iz EU in Združenega kraljestva, ki so 30. marca 2019 udeleženci programa Erasmus+, dokončajo svoje mobilnosti brez prekinitve. Informacije za udeležence iz Velike Britanije so na voljo tudi na spletni strani britanske Nacionalne agencije.

Vir: MOVIT, 1. 2. 2019

(Skupno 71 obiskov, 1 današnjih obiskov)