Erasmus, najuspešnejši program izmenjave študentov na svetu, letos praznuje 25. obletnico. Od uvedbe programa leta 1987 je skoraj tri milijone študentov izkoristilo možnosti študija ali delovne prakse v tujini. Praznovanje srebrne obletnice bo s sloganom „že 25 let spreminjamo življenjske poti in širimo obzorja“ je včeraj, 30. januarja, odprla evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou.

Evropska komisija je ob praznovanju jubileja v sporočilo za javnost zapisala:

Mobilnost v okviru programa Erasmus je v središču strategije Komisije za boj proti brezposelnosti mladih. Osredotoča se predvsem na razvoj spretnosti, o čemer bodo razpravljali tudi voditelji držav in vlad na današnjem neuradnem zasedanju Evropskega sveta.

„Erasmus je prinesel izjemne koristi ne samo posameznim študentom, temveč tudi celotnemu evropskemu gospodarstvu. S podporo visokokakovostnemu poučevanju in modernim visokošolskim sistemom, ki stremijo k tesni povezanosti univerz in gospodarstva, pomembno prispeva k reševanju težav zaradi neustreznih spretnosti. Nenazadnje pa mladim krepi zaupanje in jim daje možnosti za delo v drugih državah, kjer bodo morda našli prava delovna mesta in se iztrgali iz zanke geografske omejenosti,“ je dejal predsednik Barroso.

Komisarka Vassiliou je dodala: „Erasmus je ena od velikih zgodb o uspehu Evropske unije, saj je naš najbolj znan in priljubljen program. Z izmenjavami Erasmus študenti izboljšujejo svoje znanje tujih jezikov in razvijajo spretnosti, kot je prilagodljivost, ter si tako obetajo boljšo prihodnost. Tudi učiteljem in drugim zaposlenim omogoča, da se seznanijo z delovanjem visokega šolstva v drugih državah in domov prinesejo najboljše zamisli. Prošnje po sodelovanju v programu močno presegajo razpoložljivost v mnogih državah. To je eden od razlogov, zakaj nameravamo razširiti možnosti za študij in usposabljanje v tujini v okviru novega programa za podporo izobraževanju, usposabljanju in mladim Erasmus za vse.“

V študijskem letu 2011/2012 bo v programu Erasmus sodelovalo več kot 250 000 študentov. Pričakuje se, da bodo študenti najraje izbrali Španijo, Francijo, Združeno kraljestvo, Nemčijo in Italijo, največ pa jih bo na študij v tujino odšlo iz Španije, Francije, Nemčije, Italije in Poljske. EU je za program Erasmus za obdobje 2007–2013 namenila približno 3 milijarde EUR.

Erasmus za vse naj bi združil vse sedanje programe EU in mednarodne programe v podporo izobraževanju, usposabljanju, mladim in športu ter tako nadomestil sedem obstoječih programov1 z enim samim. To bo vodilo k večji učinkovitosti, enostavnejšim prijavam za dotacije ter manj razdrobljenosti in prekrivanja. Z novim programom naj bi priložnost za študij, usposabljanje ali poučevanje v tujini dobilo do pet milijonov ljudi, kar je skoraj dvakrat več kot doslej. O predlogu Komisije trenutno razpravljajo države članice in Evropski parlament, ki odločajo o prihodnjem proračunu.

Več>> Sporočilo za medije EK

>> kratki film – pogovor z amasadorji Erasmusa

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)