Erasmus+, program EU za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport, je v zadnjih 30 letih obzorja razširil milijonom ljudi.

Si želite oditi v tujino, izkusiti življenje v drugi državi EU, si pri tem pridobiti nova znanja in se spoznati z ljudmi, ki bodo morda ostali vaši prijatelji celo življenje? Program Erasmus+ vam lahko pri tem pomaga, tako kot je od leta 1987 pomagal že devetim milijonom ljudi.

Erasmus+ praznuje 30 let svojega obstoja. Ob tej visoki obletnici bodo po vsej EU potekale razprave, okrogle mize in prireditve.

V Parlamentu se je mudilo 33 udeležencev programa Erasmus+, po eden iz vsake države, ki sodeluje v programu. Pozdravila sta jih predsednik Parlamenta Antonio Tajani in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

»Erasmus naj bo priložnost za vse mlade Evropejce, ne glede na dohodke njihove družine ali njihovo izobrazbeno pot. Zato si moramo prizadevati za proračun EU z ustreznimi sredstvi. Več sredstev za Erasmus pomeni manj brezposelnosti mladih,« je dejal predsednik Parlamenta Antonio Tajani.

V obdobju 2014-2020 namenja EU za Erasmus+ 14,7 milijard evrov, kar je 40 odstotkov več kot v prejšnjem dolgoročnem finančnem okviru. Vlaganja v mlade in izobraževanje so namreč ena izmed prednostnih nalog unije.

»Menim, da program krepi strpnost in spoštovanje razlik – oboje bogati EU,« je dejala poslanka Petra Kammerervert, predsednica odbora za kulturo.

V enotni trg se ne moreš zaljubiti, je poslanka citirala nekdanjega predsednika Evropske komisije Jacquesa Delorsa. »Prav je imel. Z Erasmus+ želimo to spremeniti, pokazati želimo ljudem, da je cilj EU zbližati ljudi.«

Vir: Evropski parlament, 13. 6. 2017

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)