Evropska komisija je več kot podvojila število štipendij za izobraževanje in poučevanje, namenjenih mladim in osebju na univerzah v državah, ki so sodelovale pri vstajah „arabske pomladi“ v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu. Državam južnega Sredozemlja so v okviru programa „Erasmus mundus“, mednarodne različice sheme Evropske komisije za izmenjave študentov in osebja visokošolskih ustanov Erasmus, namenjena sredstva za nadaljnjih 559 štipendij poleg 525, ki so že bile načrtovane za obdobje 20112012. Prejemniki štipendij bodo del študija, raziskav ali poučevanja opravili v Evropski uniji. Komisija je povečala financiranje štipendij, da spodbudi priložnosti za učenje in usposabljanje posameznikov, ki veljajo za ključne pri krepitvi demokracije v regiji. Ukrep je del strateškega odziva EU na arabsko pomlad.

„Zelo me veseli, da je Komisija povečala sredstva za mlade in učitelje, ki so bili vodilni v procesu demokratizacije v južnem Sredozemlju. S tem jasno sporočamo, da se tudi sami zavzemamo za njihove cilje,“ je dejala evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou.

Program Erasmus mundus je odprt za prijavitelje iz vsega sveta, tudi za tiste iz Evropske unije. Od vzpostavitve sheme v letu 2004 je štipendije za skupne magistrske ali doktorske programe prejelo več kot 12 000 študentov, 300 doktorskih kandidatov in 2 000 profesorjev.

V študijskem letu 2011/2012 je štipendije v skupni vrednosti 210 milijonov evrov že prejelo približno 6 000 študentov in raziskovalcev iz 150 držav. Komisija je za dodatnih 559 štipendij, ki jih bo podelila državam južnega Sredozemlja, zagotovila dodatnih 10 milijonov evrov. Te države bodo v obdobju 20122013 predvidoma deležne dodatnega povišanja sredstev za štipendije iz programa Erasmus mundus.

Od leta 2004 dalje so bile več kot tri četrtine štipendij iz programa Erasmus mundus podeljene posameznikom zunaj držav EU, vključno z več kot 3 000 prejemniki iz Severne Afrike in Bližnjega vzhoda. Višina štipendije je odvisna od dolžine trajanja študija ali usposabljanja, izobrazbene ravni kandidata in izvorne države. Neevropejci, ki študirajo v Evropski uniji, prejmejo najmanj 1 000 evrov za kritje življenjskih stroškov, evropski študenti, ki študirajo zunaj Evrope, pa prejmejo najmanj 500 evrov na mesec.

Vir in več informacij: EUROPA PR, 16. 12. 2011

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)