ERSTE Sklad in Akademija srednjeevropskih šol (ACES) šestič zapored vabita na tekmovanje za čezmejna partnerstva šol. Šole iz vse Slovenije lahko prijavijo projekte skupaj s šolami iz ostalih 14 držav udeleženk, in sicer do 30. aprila 2012. Letošnja tema je »Preverjanje resničnosti – kako vidimo in ustvarjamo svet s pomočjo medijev«.

Tekmovanje organizira ACES – Akademija srednjeevropskih šol evropskih – ena največjih šolskih mrež na področju Srednje Evrope. Tema letošnjega natečaja je poznavanje medijev. Šole vabimo, da spodbudijo učence k analizi vsebin, s katerimi se srečujejo v medijih ter da ustvarijo in distribuirajo svoje medijske izdelke.

Množični mediji, zlasti digitalni, omogočajo preprost dostop do informacij in nove načine sodelovanja v družbenem življenju, politiki in kulturi, vendar pa obenem predstavljajo tudi tveganje za manipulacijo. Vprašanja zlorabe, vdor v zasebnost, kršenje osebnih ali avtorskih pravic so le nekateri od izzivov. V povezavi z navedenim je poznavanje medijev tudi med mladimi ključni pogoj za družbeni aktivizem v današnjem svetu informacijske tehnologije.

Šole iz Slovenije vabijo, naj partnersko šolo, s katero bi skupaj sodelovale v projektu, najdejo na spletni strani www.aces.or.at. Mednarodna žirija bo izbrala najboljše projekte in zmagovalci bodo prejeli finančna sredstva in podporo v času izvajanja projekta, imeli pa bodo tudi priložnost, da sodelujejo na ACES srečanjih.

Šolsko mrežo ACES je ustanovil ERSTE Sklad leta 2006 v sodelovanju z neprofitno organizacijo VČELI DOM iz Slovaške in Interkulturnim centrom iz Avstrije. ACES-ov cilj je, da poveže učitelje in učence iz srednje in jugovzhodne Evrope ter tako pomaga pri premagovanju meja. Pobudo podpirajo tudi vsa Ministrstva za šolstvo iz sodelujočih držav. Cilj projekta je spodbujati in izboljšati medkulturni dialog in sodelovanje med mladimi ter posledično ustvariti mrežo znanja, učenja in inovacij. Doslej je v ACES sodelovalo približno 20.000 študentov in 2500 učiteljev.

Letos so države, ki se lahko prijavijo za projekt, naslednje (po abecednem redu): Albanija, Avstrija, Bolgarija, BIH, Češka, Črna Gora, Hrvaška, Kosovo, Madžarska, Makedonija, Moldavija, Romunija, Slovaška, Slovenija in Srbija.

Podrobne informacije o projektu ACES lahko dobite na spletni strani: http://www.aces.or.at

Vir: SVIZ, 31. 1. 2012

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)