Evropska komisija je 18. januarja 2022 sprejela nove ukrepe za krepitev evropske razsežnosti v visokem šolstvu.

Sprejeti pobudi, evropska strategija o univerzah in predlog za priporočilo Sveta o vzpostavljanju povezav za učinkovito evropsko sodelovanje na področju visokošolskega izobraževanja, bosta podpirali univerze pri oblikovanju trajnostnega in odpornega gospodarstva ter bolj zelene, vključujoče in digitalne Evrope.

Evropsko razsežnost v visokem šolstvu in raziskavah bodo do sredine leta 2024 podprle štiri vodilne pobude, s katerimi bi k sodelovanju pritegnili 60 evropskih univerz z več kot 500 visokošolskimi ustanovami. Okvirni proračun programa Erasmus+ za obdobje 2021–2027 znaša 1,1 milijarde evrov. Komisija si bo prizadevala za pridobitev pravnega statusa zavezništev med visokošolskimi ustanovami, da bodo lahko v okviru programa združevale vire, zmogljivosti in prednosti. Načrt vključuje tudi uvedbo skupne evropske diplome za priznavanje nadnacionalnih visokošolskih kvalifikacij ter krepitev evropske študentske izkaznice.

 

Vir in več informacij: Predstavništvo EK v Sloveniji in Visokošolsko izobraževanje: poglobljeno transnacionalno sodelovanje univerz EU za spopadanje z izzivi prihodnosti, 18. 2. 2022

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)