Ob Dnevu varne rabe interneta, ki ga obeležujemo 6. februarja, je Evropska komisija začela s kampanjo #SaferInternet4EU. Kampanja vključuje vse otroke, najstnike, starše, učitelje in druge državljane EU ter jih spodbuja, da postanejo odgovorni uporabniki interneta, pokriva pa številna področja, kot so lažne novice, seksting, spletni grooming ipd.

Zakaj je varna raba interneta tako pomembna?

Otroci, stari od 5 do 15 let, na internetu preživijo več kot 15 ur na teden, polovica vseh 11 do 16 letnikov pa se srečuje vsaj z enim izmed najpogostejših spletnih tveganj. Tudi starši so vse bolj zaskrbljeni zaradi številnih tveganj, kot so spletno ustrahovanje, deljenje osebnih podatkov s tujci, izpostavljenost neprimernim vsebinam itd. Ozaveščanje o varni rabi interneta je zato izredno pomembno, saj se na tak način verjetnost, da bodo otroci in najstniki izpostavljeni tem tveganjem, zmanjša.

#SaferInternet4EU

S tem namenom je 6. februarja letos Evropska komisija začela s kampanjo #SaferInternet4EU. Kampanja združuje prizadevanja odločevalcev na ravni EU in na nacionalni ravni, in temelji na obstoječi mreži centrov za varnejši internet, katere del je tudi Safe.si. Kampanja se osredotoča predvsem na mlade, vključuje pa tudi starše, učitelje, odločevalce in vse državljane EU, ki imajo pomembno vlogo pri ustvarjanju varnega spletnega okolja. Vzpostavljena bo tudi mreža nacionalnih ambasadorjev za varnejši internet, ambasador pa lahko postane vsak zainteresiran državljan EU.

V okviru te kampanje bo potekal množični odprti spletni tečaj oziroma MOOC o varnosti otrok na spletu, ki se bo posvetil predvsem lažnim novicam, spletnem ustrahovanju in radikalizaciji. Prav tako bo potekal tudi evropski natečaj za strokovnjake, učitelje in mlade, ki bo nagradil najboljše pobude, programe in predloge za varno rabo interneta v skladu s cilji Better Internet for Kids in na tak način spodbudili k aktivnemu sodelovanju pri zagotavljanju varnejše rabe interneta.

Glavne teme, ki jih pokriva kampanja

  • Seksting
  • Spletni grooming
  • Lažne novice
  • Spletno ustrahovanje
  • Igrače, povezane z internetom in z njimi povezana zasebnost
  • Izpostavljenost škodljivim in neprimernim vsebinam

Posebna tema kampanje pa bo t. i. spletna higiena (cyber hygiene), kar pomeni, da si zagotovimo, da je naše spletno življenje zdravo in varno. Ob upoštevanju nekaj osnovnih pravil (varovanje osebnih podatkov, zaščita svojega gesla, varno brskanje po spletu itd.), lahko zmanjšamo številna tveganja.

Več si lahko preberete na spletni strani Better Internet for Kids (>>)  ali na spletni strani Evropske komisije (>>)

Vir: Safe.si, 19. 2. 2018

 

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)