Evropska komisija bo po letu 2015, ko se iztečejo t.i. cilji tisočletja, v okviru razvojne pomoči poseben poudarek namenila ustvarjanju enakopravnejšega, dostopnejšega in kvalitetnejšega izobraževanja po vsem svetu. Cilj Bruslja je, da bi bila vsaj osnovna izobrazba do leta 2030 dostopna vsakemu otroku.

Kot je na dogodku, posvečenem izobraževanju in razvoju, povedal evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs, bo EU v naslednjem sedemletnem finančnem obdobju 2014-2020 petino svoje razvojne pomoči namenila za človekov razvoj in družbeno vključenost, pri čemer bo najpomembnejša komponenta izobraževanje. Unija bo tako za izobraževanje v tem obdobju namenila 2,5 milijarde evrov, od tega 1,5 milijarde v okviru programa Erasmus za vse za študentske izmenjave med EU in čezmorskimi univerzami. Komisar Pielbags se je obenem zavezal cilju, da mora imeti do leta 2030 vsak otrok, ne glede na specifične okoliščine, možnost, da pridobi vsaj osnovno izobrazbo. Kot nesprejemljivo je ocenil dejstvo, da je dandanes na svetu 61 milijonov otrok, ki nimajo dostopa do osnovne izobrazbe.

Pismenost je sicer še vedno problem tudi v sami EU in ne le v državah v razvoju, so ob tem opozorili v Bruslju. Kar eden od petih učencev in 73 milijonov odraslih v uniji ima težave pri branju in pisanju.

Vir: Evropska komisija, 25. 5. 2013

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)