Evropska komisija jeobjavila rezultate javnomnenjske raziskave Eurobarometer o odnosu do poklicnega izobraževanja in usposabljanja, Slovenija po odnosu do poklicnega izobraževanja na repu EU.

V sporočilu za javnost so na Evropski komisiji ob izidu rezultatov zapisali:

Za poklicno izobraževanje in usposabljanje se po obveznem šolanju odloči skoraj polovica vseh Evropejcev in večina starostnih skupin ima o njem na splošno pozitivno mnenje zaradi zelo kakovostne ponudbe usposabljanja, ki je na voljo, in zelo dobrih zaposlitvenih možnosti. Vendar samo 27 % mladih v starosti 15–24 let pravi, da bi ga priporočilo vrstnikom, kar kaže, da je treba storiti več za izboljšanje podobe poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter njegove privlačnosti med to ključno starostno skupino. To so nekatere od glavnih ugotovitev raziskave Eurobarometra o odnosu do poklicnega izobraževanja in usposabljanja, ki jo je Evropska komisija predstavila danes. Raziskava je zajemala osebne intervjuje s 27 000 osebami v vseh državah članicah. Na voljo so ugotovitve po posameznih državah.

Evropska komisarka Androulla Vassiliou, pristojna za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade, je povedala: „Mislim, da bi vsi raje leteli z dobro usposobljenim pilotom kot z dobro izobraženim pilotom. Naš cilj je doseči pravo mešanico med izobraževanjem in usposabljanjem, ki bi ustrezala poklicnemu svetu. Naložbe v poklicno izobraževanje in usposabljanje so tudi eden od najboljših načinov za boj proti brezposelnosti mladih. Z zelo kakovostnim usposabljanjem mladim omogočimo, da se osebno razvijejo in pridobijo tiste posebne in prenosljive spretnosti, ki jih delodajalci iščejo. Vendar poklicno izobraževanje in usposabljanje kljub svojim prednostim ne privlači dovolj mladih. Še naprej moramo skrbeti za izboljšanje poklicnega svetovanja in mlade bolje seznaniti z velikim povpraševanjem po tovrstnih poklicih.“

V skladu s poročilom Eurobarometra je (ali je bilo) 47 % državljanov EU vključenih v poklicno izobraževanje in usposabljanje. Vendar so med državami velike razlike: kar 76 % na Nizozemskem, 70 % na Slovaškem in 66 % na Češkem, na Portugalskem in v Španiji pa je bil ta delež samo 24 % in na Malti 27 %.

Na vprašanje o podobi poklicnega izobraževanja in usposabljanja v njihovi državi je 71 % vprašanih dejalo, da je ta podoba pozitivna, 23 % pa da je negativna. Največji delež pozitivnih odgovorov je bil na Malti (92 %), na Finskem (90 %) in v Avstriji (88 %), najmanjši pa v Sloveniji in na Nizozemskem (v obeh primerih 50 %) ter na Madžarskem in v Belgiji (v obeh primerih 59 %).

 

11-10-03-Eurobarometer-_poklicno_izobr

Več>> Rezultati Eurobarometra o odnosu do poklicnega izobraževanja za Slovenijo

Vir: Novica Evropske komisije

(Skupno 27 obiskov, 1 današnjih obiskov)